Pénz- és tőkepiac

Sok tőzsdecégnél nő az idén az osztalék

Nő az osztalék a pénzügyi és az ingatlanos cégeknél az idén, utóbbiaknál ebben az is szerepet játszik, hogy szabályozott ingatlanbefektetési társasággá alakultak át.

A tőzsdei cégek nagyobbik hányada már nyilatkozott arról, mekkora kifizetését javasolja a részvényeseknek. Akad közöttük, amelynek részvényesei örülhetnek, mert szépen gyarapodik az osztalék, de jó néhány társaságnál csökkenni fog a visszaosztott nyereség.

Az OTP az előbbi kategóriába tartozik, a bank tegnap tette közzé, hogy a menedzsment részvényenként 219 forintos javaslatot tesz a közgyűlésnek. Ez nem volt meglepetés, hisz a 15 százalékos emelés hajszálra annyi, amennyit Csányi Sándor elnök-vezérigazgató már a tavalyi közgyűlésen is beígért. A részvényesek ennél persze végül egy-két forinttal többet is kaphatnak, hiszen a hitelintézet a saját tulajdonában lévő részvényekre eső kifizetést a többi részvényes között osztja szét.

Fotó: Bócsi Krisztián

A Mol is növelte a tétet 2016-hoz képest, a 2017-es év után 85 forintnyi osztalék és 42,5 forintnyi rendkívüli osztalék üti majd a befektetők markát. A Magyar Telekom ezzel szemben 2016-hoz hasonlóan a tavalyi év után is csupán 25 forintos osztalékot javasol a közgyűlésen, arányaiban véve azonban ez is szép summa, hiszen 5,6 százalékos osztalékhozamot jelent.

A Richternél valószínűleg csökkenni fog a kifizetés. A gyorsjelentés idején tett javaslat 82 forint körüli részvényenkénti osztalékról szólt, és az elemzők szerint ez az összeg nem változik annak dacára sem, hogy időközben kiderült: a végleges beszámolóban rosszabb számok lesznek, hisz az Esmyával kapcsolatos vizsgálatok mintegy 42 milliárd forinttal ronthatják az eredményt.

Az ANY Biztonsági Nyomdánál is szűkebb lesz az osztalék a tavalyinál, bár az osztalékhozam így is mutatós: csaknem 5,7 százalékos lehet. Az elmúlt üzleti év után 79 forintos osztalékot javasolt az igazgatóság, míg tavaly az eredeti javaslat szerint 84, a saját részvényekre eső összeg szétosztása után pedig 86 forintot tehettek zsebre a részvényesek.

Nőni fog viszont az osztalék több ingatlanos cégnél is, miután szabályozott ingatlanbefektetési társasággá (SZIT) alakultak át.

E cégeknek ugyanis osztalékként ki kell fizetniük az adózott eredményük 90 százalékát, és a BIF például már jelezte is, hogy a teljes 2017-es üzleti évre vonatkozóan így tesz, nem csak arra a töredék időszakra, amelyet az új társasági formában töltött el.

Ennek megfelelően 94 forint körüli osztalékot fizet részvényenként, ami 5 szá­­zalék körüli hozam. A Graphisoft Park is jelezte már a gyorsjelentésében, hogy SZIT-esként az adózott eredmény 90 százalékát fizeti majd ki a befektetőknek. Tavaly a nettó nyereség egyébként 3,8 millió euró volt a cégnél, az idén 4,1, jövőre pedig 4,3 millió eurót várnak. A Duna House ugyan eddig nem alakult át SZIT-té, az osztalék azonban így is nagyot ugrik: a tavalyi 130-ról 176 forintra. Először fizet osztalékot a CIG Pannónia, igaz, részvényenként csupán 10 forintot, ez sem rossz egyébként azután, hogy felvásárolta az MKB biztosítókat.

Nem tette még közzé az éves jelentését és osztalékjavaslatát, de a korábbi években szép summát fizetett a részvényeseknek a két áramszolgáltató: az Elmű és az ÉMÁSZ. Az Alteo is fizetett tavaly osztalékot, a 2017-es üzleti év utáni tervekről azonban még nem tette közzé a pontos javaslatát. Az osztalékpapírok között tartják számon a Zwackot is, a szeszes italokat gyártó vállalat pénzügyi éve azonban március végén zárul, ezért a pontos javaslatra valószínűleg még jó néhány hetet várniuk kell a részvényeseknek.

osztalék OTP cíg Duna House BIF Mol
Kapcsolódó cikkek