A világ 500 leggazdagabb emberének 852 milliárd dollárral nőtt a vagyona 2023 első felében, a milliárdosok átlagosan napi 14 millió dollárt kerestek. Az üzletembereknek 2020 második fél éve óta ez volt a legjobb időszakuk – derül ki a Bloomberg Billionaires Index adataiból.

SpaceX, Twitter and electric car maker Tesla CEO Elon Musk looks on as he speaks during his visit at the Vivatech technology startups and innovation fair at the Porte de Versailles exhibition center in Paris, on June 16, 2023. (Photo by Alain JOCARD / AFP)
Van ok az örömre: továbbra is a világ leggazdagabb embere.
Fotó: AFP

A legnagyobb mértékben a Zuckerberget ketrecharcra kihívó Elon Musk növelte vagyonát: 96,6 milliárd dollárral lett gazdagabb a június 30-ig tartó időszakban, míg a Facebook alapítója 58,9 milliárdos gyarapodással a második. Az Amazon vezére, Jeff Bezos pénztárcája 47 milliárddal hízott, míg Larry Ellison 40,8 milliárdot keresett. A Louis Vuitton anyavállalatát, az LVMH-t birtokló Bernard Arnault 38,2 milliárdot tudott összekanalazni 2023 első hat hónapjában.

 

A legnagyobb visszaesést az indiai üzletember, Gautam Adani hozta össze: az idén 60,2 milliárddal zsugorodott a vagyona. Adani és vállalatai vesszőfutása januárban kezdődött, amikor a Hindenburg shortos befektetői csoport csalással és tőzsdemanipulációval vádolta meg Ázsia korábbi leggazdagabb emberét. A Hinderburgnak köszönhetően egy másik üzletember, Carl Icahn is bukott 13,4 milliárd dollárt. Ő a vagyona 57 százalékát vesztette el, ráadásul a hatóságok az Icahn Enterprises viselt dolgai iránt is érdeklődni kezdtek.

A Bloomberg a gyarapodásokat az amerikai tőzsdek ralijával magyarázta: az S&P 500 16, a Nasdaq 100 pedig 39 százalékkal emelkedett, ami minden idők legjobb első fél évét jelentette. Ennek a hátterében az áll, hogy a mesterséges intelligencia megjelenése miatt a befektetők előszeretettel zsákolják a technológiai részvényeket. A globális részvénypiacot reprezentáló, közel háromezer fejlett és fejlődő piaci részvényt tartalmazó MSCI ACWI index 13 százalékot menetelt az idén.

 

A német DAX 16, a japán Nikkei pedig több évtizedes csúcsokat döntve közel 30 százalékot ralizott. Nincs ok a szégyenkezésre a magyar börzén sem, a BUX 15 százalékkal emelkedett június végéig. A tőzsdei mozgásoknak is köszönhetően továbbra is Elon Musk vezeti a Bloomberg milliárdos indexét 247 milliárd dollárral, míg Bernard Arnault 199 milliárddal a második, Jeff Bezos a harmadik 155, Bill Gates a negyedik 134, Mark Zuckerberg a kilencedik 104 milliárddal, mivel tavaly nagyot bukott a Metán.

Amerika leggazdagabb államában él a legtöbb hajléktalan

A jövedelemkülönbségek és a magas lakhatási költségek teszik hajléktalanná az embereket Kaliforniában, ahol az idősebbek és a színes bőrűek a leginkább veszélyeztetettek. Kaliforniában él az összes amerikai hajléktalan harminc százaléka annak ellenére, hogy az állam csupán az ország teljes népességének 12 százalékát adja.