A Világbíróság előtt Ukrajna és Oroszország ügye

20:49 – írja a Sky News.

A harkivi szlovén konzulátust is romba döntötte az orosz rakétacsapás

20:28 Megsemmisült a szlovén konzulátus a harkivi Szabadság térre mért orosz rakétacsapás következtében.

Kizárják az orosz delegációt a következő cannes-i filmfesztiválról

20:16 A 75. cannes-i fesztivál nem kíván orosz delegációt fogadni, és nem szeretné, ha az orosz kormányhoz köthető bármilyen hivatalos személy megjelenne a seregszemlén, amíg az Ukrajna elleni orosz invázió folytatódik – jelentették be kedden a szervezők.

Washington 30 millió hordó olajat szabadít fel az orosz energiafegyver kivédésére

20:01 Az Egyesült Államok és a Nemzetközi Energiaügynökség 30 tagországa megállapodott abban, hogy stratégiai tartalékaik felszabadításával stabilizálják a globális energiapiacokat. Erről itt olvashat bővebben. 

Öten haltak meg a tévétoronynál

19:52 Öten vesztették életüket kedden délután Kijevben, amikor találat érte a helyi tévétornyot. A robbanásról azóta több videó is elterjedt már a közösségi oldalakon. 

A Pentagon szerint sok orosz megadta magát

19:44 Nagyon rossz az Ukrajnában harcoló orosz katonák hangulata, és sokan meg is adták magukat a védőknek, de a helyzet távolról sem rózsás az orosz támadás alatt álló országban – közölte a BBC-vel a Pentagon egyik magas rangú hivatalnoka. Az Ukrajnát körülvevő orosz egységeknek már a 80 százaléka benyomult az országba, de sok helyen azért lassultak le, mert nincs elég üzemanyaguk és élelmük. 

Gigantikus robbanás Harkivban

19:34 Döbbenetes videó terjed a Twitteren: állítólag Harkivban készült és egy kedd esti óriási robbanást örökít meg. Egyes hírek szerint egy ukrán lőszerraktárat érhetett találat. Hivatalosan egyelőre nem erősítették meg a valódiságát. 

 

Benyomultak Herszonba az oroszok

19:13 Az ukrán hadsereg jelentése szerint az orosz haderő benyomult a délen található, kulcsfontosságú városba, Herszonba. A települést napok óta próbálták bevenni az oroszok. Kijev jelentése szerint a város nagyrésze még mindig ukrán felügyelet alatt áll – írja a Reuters. 

Blinken kitenné Oroszországot az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából

19:01 Oroszország bűncselekményei óráról órára tornyosulnak Ukrajnában – jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén, egyben felvetette a kérdést, hogy helye van-e Moszkvának a szervezetben. Hangsúlyozta, hogy mindent meg kell tenni az elkövetők felelősségre vonása érdekében.

Amerikaiak is harcolnak Ukrajnáért

18:55 Amerikai és kanadai önkéntesek jelentkeztek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi nemzetközi felhívására, hogy a létrehozandó nemzetközi alakulatban az orosz katonai csapatok ellen harcoljanak Ukrajnában – írja az MTI. A több ezer nemzetközi önkéntes között van több tucat amerikai és kanadai, köztük egy texasi programozó és egy brit-kolumbiai szakács is.

Tárgyalnának Ukrajna EU-tagjelölti státuszáról

18:44 Az Európai Parlament (EP) képviselői kedden Brüsszelben tartott rendkívüli plenáris ülésükön állásfoglalást fogadtak el, amelyben Ukrajna megtámadása miatt szigorúbb európai uniós szankciókat sürgetnek Oroszországgal szemben, és Ukrajna EU-tagjelölti státuszának megadásáról is haladéktalanul tárgyalnának. Az EP közleménye szerint a témáról szóló keddi vitát követően 637 szavazattal, 13 ellenében és 26 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az EP-képviselők arra kérték az uniós intézményeket, hogy törekedjenek Ukrajna tagjelölti státuszának megadására.

Zelenszkij Bidennel tárgyalt

18:39 Mintegy félórás telefonbeszélgetést folytatott Volodomir Zelenszkij ukrán államfő és Joe Biden, amerikai elnök. A Reuters közlése szerint a felek Oroszország elleni szankciókról is egyeztettek. 

Mariupolt akarják körbevenni az oroszok

18:34 Megszakadt az áramszolgáltatás a Donyec megyei Mariupolban kedden, az egyik orosz támadás után – közölte Pavlo Kirilenko, a megyei közigazgatás vezetője. A stratégiai fontosságú dél-ukrajnai kikötővárost az orosz erők körül akarják zárni. „Mariupol és Volnovaha a miénk. A két városra nehezedik az ellenség nyomása, de tartják magukat. Mariupolban elvágták az áramvezetéket, a városban nincsen áramszolgáltatás” – írta Facebook oldalán Kirilenko. A kormányzó szerint az északabbra fekvő, húszezer lakosú Volnovaha nagy részét lerombolták.

Sojgu: a legfontosabb a Nyugat katonai fenyegetésének kivédése

18:28 Az ukrajnai orosz „különleges művelet” számára a legfontosabb Oroszország megvédése a Nyugat katonai fenyegetésétől – jelentette ki Szergej Sojgu, az orosz védelmi minisztérium vezetője egy keddi parancsnoki videokonferencián. „A legfontosabb számunkra az, hogy megvédjük az Oroszországi Föderációt a katonai fenyegetéstől. Ezt a fenyegetést a nyugati országok teremtették, amelyek megpróbálják felhasználni az ukrán népet az országunk elleni küzdelemhez” – mondta.

Nem szavazott a Paks 2 ellen a kormánypárt

18:20 Cáfolta a híreszteléseket Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője, mely szerint a magyar kormánypárt képviselői megszavazták volna a Paks 2-őt leállító EP-határozatot. Erről itt olvashat bővebben. 

Le kell állni a támadással a békéhez

18:16 Oroszországnak le kell állítania az ukrán városok bombázását ahhoz, hogy tartalmi tárgyalások kezdődhessenek a tűzszünetről – jelentette ki kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Reuters  hírügynökségnek Kijevben adott interjúban. Zelenszkij megerősítette, hogy nem hagyja el a fővárost az orosz csapatok előrenyomulásának ellenére sem. Oroszország és Ukrajna között várhatóan szerdán indulhat újra a béketárgyalás. 

Háborús arénává vált a Twitter és a TikTok

18:12 Egyre többen tájékozódunk a fontos eseményekről a közösségi médiából. A Twittert és a TikTok csatornákat nem csak a felhasználók használják információk továbbítására és információszerzésre, hanem a vezető politikusok és tisztségviselők is. Erről ebben a cikkünkben olvashat. 

Az MNB bármikor beavatkozhat

17:38 Szükséges esetben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az eszköztár minden elemével beavatkozik a hazai pénzügyi piacok stabilitásának biztosítása érdekében; a jegybank szorosan monitorozza a helyzetet, és minden pillanatban készen áll a beavatkozásra - válaszolta a jegybank az MTI megkeresésére kedden.

A britek követik az oroszok mozgását

17:22 A brit védelmi minisztérium Twitter-oldala újabb térképet adott ki az eddigi és várható orosz csapatmozgásokról Ukrajnában. Ezek szerint, amint elesik Harkiv, Poltava felé indulnak meg az orosz egységek. A védelmi minisztérium már korábban is pontos adatokat közölt, még a háború előtt ismertették, hogy Putyin három oldalról támadja majd Ukrajnát. 

 

Ne büntessék a sportolókat

17:14 Danyiil Kvjat korábbi Forma-1-es autóversenyző szerint Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt nem a sportolókat kellene büntetni. A 27 éves orosz pilóta ezt azzal összefüggésben nyilatkozta, hogy a FIFA és az UEFA eltiltotta az orosz klubcsapatokat és a válogatottat minden versenysorozattól. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) rendkívüli ülést tart kedden, hogy döntsön a Forma-1-ben jelenleg egyedüli oroszként szereplő Nyikita Mazepin sorsáról. Kvjat a hosszú távú autós gyorsasági világbajnokságon (WEC) állna rajthoz, de kizárhatják, ha a FIA úgy dönt.

Véget kell vetni a vérontásnak

17:12 Azonnal véget kell vetni a vérontásnak és a szenvedésnek Ukrajnában, az orosz katonai támadás immár hatodik napja követel áldozatokat és pusztít Európa szívében - jelentette ki Dunja Mijatovic, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa kedden.

Orbán Viktor: ma erősebbek vagyunk, mint korábban

17:08 A Facebook-oldalára feltöltött videóban üzent Orbán Viktor. A miniszterelnök elmondta: a szövetségeseinkkel közösen képesek vagyunk megőrizni a biztonságunkat.

A helyszínről jelentjük: kirámolták a hűtőt az oroszok

17:05 Petneházy Gyula, a Kijevi Magyarok Egyesületének elnöke családjával ellentétben nem menekült el az ukrán főváros környékéről, hanem Kijev elővárosában tartózkodik. A VG Podcastnak azt mondta, ott nincsenek légvédelmi szirénák, de viszonylag jól működik az internet, és a helyiek a Viberen tartják a kapcsolatot, értesítik egymást. A vele készült beszélgetésünket itt hallgathatja meg. 

Évtizedek óta nem volt akkora megmozdulás, mint most a háború ellen

16:53 Világszerte emberek tízezrei vonultak a nyilvános terekre és az orosz nagykövetségek elé világszerte, hogy tiltakozzanak Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai inváziója ellen. Erről itt olvashat bővebben. 

Leleplezte Lukasenka a haditervet?

16:49 A fehérorosz elnök, Aljakszandr Lukasenka egy biztonsági tanács ülésről tett közzé videót, de arra nem gondolt, hogy ebben igencsak szenzitív információk is szerepelhetnek. 

 

Mit tegyen a gazda háborús időkben?

16:39 A háborúnak már az előszele is súlyos árhatá(sokk)al járt. A kitörés óta pedig teljes a zűrzavar az agrárpiacokon. Mit tegyen a gazda ilyen esetben? Egyáltalán mekkora Ukrajna szerepe hazánk és a világ élelmezésében? Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője cikkében ezeket járja körül.

Felrobbant a kijevi tévétorony

16:30 Helyi beszámolók és Twitteren-terjedő videók szerint felrobbant a kijevi tévétorony. Egyelőre nem tudni, hogy a támadók találták-e el, vagy pedig robbanóanyaggal rombolták-e le az építményt. 

Az ukrán hatóságok beszámolói szerint megszakadt az adás, dolgoznak az újraindításán. 

Álló tapssal fogadták az Európai Parlamentben Zelenszkij beszédét

16:05 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Parlament rendkívüli ülésén szólalt fel, miután beadta azonnali kérelmét Ukrajna uniós csatlakozására. Beszédét álló ováció fogadta. 

Kijevre lecsapnak az oroszok

15:48 Csapást fog mérni az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők kijevi technikai objektumaira és a 72. információs-pszichológiai műveleti főközpontra nagypontosságú fegyverekkel - figyelmeztetett kedden az orosz védelmi minisztérium. A moszkvai katonai tárca szerint a cél az Oroszország elleni információs támadások megszakítása.

Fotó: ARIS MESSINIS / AFP

Lavrov: elfogadhatatlan az amerikai atomfegyverek európai jelenléte

15:43 Elfogadhatatlan Oroszország számára, hogy több európai ország területén amerikai nukleáris fegyver van - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a genfi leszerelési konferencián lejátszott videóüzenetében. Lavrov, aki az orosz repülőgépekkel szemben meghirdetett európai légtérzár miatt nem utazhatott el a helyszínre, a videofelvételen azt hangoztatta, hogy az amerikai nukleáris fegyverek európai állomásoztatása megsérti az atomsorompó-megállapodást. Sürgette az atomfegyverek visszaszállítását az Egyesült Államokba.

Összeült a külügyi koordinációs operatív törzs

15:36 Minden órában a háború jelentette kihívásokkal foglalkozunk, ezért most is összeült külügyi koordinációs operatív törzs – közölte a közösségi oldalán Szijjártó Péter külügyminiszter. A miniszter kiemelte: megvédik Magyarországot és megakadályozzák, hogy hazánk belekeveredjen ebbe a háborúba

Bojkottálja az orosz termékeket az árukereső.hu

15:30 Megszüntette az Oroszországból származó termékek megjelenítését Magyarország piacvezető termék- és ár-összehasonlító oldala és online vásárlási kalauza. Az Árukereső.hu ezzel tiltakozik az Ukrajnával szembeni agresszió ellen. A cég egyben arra biztatja a webáruházakat működtető partnereit, hogy fontolják meg egy hasonló lépés megtételét. 

Drámai a helyzet

14:57 Az eddigi vérengzés valószínűleg csak a kezdete mindannak, ami a "szó szerint a túlélésért küzdő" Ukrajnára vár - mondta Olaf Scholz német kancellár kedden Berlinben, kiemelve, hogy az orosz invázió miatt "nagyon-nagyon drámai" helyzetbe kerülhet a kelet-európai ország.

Kivonultak Lavrov beszédéről

14:55 Erős üzenet az ENSZ-ben: a küldöttek jelentős része egyszerűen elhagyta a termet, amikor Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megkezdte beszédét az Ukrajna miatt összehívott rendkívüli közgyűlésen. 

A titkosszolgálatokra lőnek az oroszok

14:50 Az orosz hadügyminisztérium kedden közölte, hogy az orosz hadsereg Kijevben támadni fogja az ukrán titkosszolgálatok és különleges műveletek helyszíneit – jelenti a Reuters.

A minisztérium szerint a támadások célja, hogy az információs támadásokat megelőzzék Oroszországgal szemben és a környéken tartózkodókat távozásra szólította.

Semmi nem állja útját a forint gyengülésének

14:30 Az euró árfolyama 379,90 forintnál, a dolláré 340,6 forintnál tetőzött kedd kora délután a bankközi devizapiacon. 

A hazai deviza kilátásairól itt írtunk részletesen:

Leszakadt a lift a forint alatt

Az elemző szerint ijesztő a forintgyengülés sebessége.

 

Putyin saját magát cáfolja az Ukrajna elleni háborúval

14:15 Vlagyimir Putyin 2014-ben írta alá a Krím új, oroszbarát vezetőivel az addig Ukrajnához tartozó félsziget Oroszországhoz való hozzácsatolásáról szóló határozatot. Az orosz elnök akkor azt mondta, hogy Moszkva a Krím-félszigetnél nem nem terjeszkedik tovább, és hozzátette: 

senkinek nem kell félnie, hogy más régiókban is az lesz, mint a Krím-félszigeten. Nem akarjuk, hogy Ukrajna megosztott legyen, nincs erre szükségünk!. A Krím-félsziget marad ami volt: orosz, ukrán ás tatár!

Fehéroroszország is támadást indított Ukrajna ellen

14:05 Bár a fehérorosz elnök kedd reggel fogadkozott, hogy országa nem csatlakozik az Ukrajna elleni orosz támadáshoz, a legfrissebb hírek szerint a fehérorosz csapatok már át is lépték a határt Cserhinivnél, és megindultak Kijev felé – írja a Politico. A kijevi parlament mikroblogján közzétett tájékoztatás szerint 33 fehérorosz egység hatolt be Ukrajna területére kedden.

Fehéroroszország belépett a háborúba

– jelentette Vitalij Kirilov, az ukrán Északi Területi Védelmi Erők szóvivője.

Aljakszandr Lukasenka a fehérorosz állami hírügynökséggel közölte: erősítést küld a fehérorosz-ukrán határra, hogy 

a Belarusz elleni esetleges provokációkat és katonai akciókat visszaverjék.

ENSZ: 136 polgári áldozata van már a harcoknak

13:55 Több mint négyszáz sebesültje, és legkevesebb 136 polgári áldozata van már az oroszok Ukrajna ellen indított támadásainak. A halottak között 13 gyermek is van – közölte az ENSZ emberi jogi hivatala, hozzátéve, hogy az áldozatok valós száma ennél minden bizonnyal jóval magasabb.  

Zelenszkij: az oroszok jól tudták, hogy civileket lőnek

13:45 Volodimir Zelenszkij háborús bűnnek minősítette az orosz csapatok harkovi civilek ellen indított rakétatámadásait. Az ukrán elnök szerint az oroszok tudták, hogy ahová lőnek, ott nincs katonai létesítmény, csak lakóházak. 

 A világon senki nem bocsátja meg ártatlan ukrán emberek meggyilkolását 

– hangsúlyozta Zelenszkij.

Stoltenberg: nem mennek NATO-repülők Ukrajnába

13:35 Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete nem küld repülőgépeket Ukrajnába, mert ez katonai beavatkozást jelentene a konfliktusba – jelentette ki a szervezet főtitkára. Jens Stoltenberg hozzátette: a szolidárisan kiáll Ukrajna mellett, humanitárius és fegyverszállítmányokat is küld az országba, de a fegyveres konfliktusnak nem akar részese lenni. 

Ezért nem áll szándékunkban bármilyen fegyveres erő küldése Ukrajnába, és repülőket sem küldünk az ukrán légtérbe.

A lengyel sajtó kedden ukrán forrásokat idézett, melyek szerint Lengyelország, Bulgária és Szlovákia összesen 70 harci repülőgépet adna át Ukrajnának, Lengyelország pedig a területén lévő légibázisairól lehetővé tenné ukrán pilóták felszállását. Ez utóbbi hírt a lengyel elnök kedden megcáfolta. 

ENSZ: a XXI. század legnagyobb menekültválsága jöhet Európában

13:25 Az orosz-ukrán háború elől menekülők többsége nő és gyerek, számuk "exponenciálisan növekszik" – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője. Shabia Mantoo elmondta: 

az Ukrajnával szomszédos országokba már több mint 660 ezer menekült érkezett.

A hírek szerint vannak, akik 60 órát várakoznak, hogy bejussanak Lengyelországba, Románia felé pedig helyenként 20 kilométeres sorok is kialakultak.

A világszervezet azzal számol, hogy akár a 4 milliót is elérheti majd a menekültek száma. Shabia Mantoo úgy fogalmazott, hogy ha a menekültek áramlása ilyen tempóban folytatódik, akkor a XXI. század legnagyobb európai menekültválságára kell felkészülni.

 A háború kezdete óta több mint 660 ezer ember menekült el Ukrajnából valamelyik szomszédos országba az ENSZ adatai szerint. A szervezet közölte: a konfliktusban legalább 136 civil, köztük 13 gyerek vesztette életét Ukrajnában, és mintegy négyszázan sebesültek meg.Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

 

Az Ukrajnán belüli menekültek számát az ENSZ-szervezet Ukrajnával foglalkozó illetékese egymillióra becsülte. Felhívta a figyelmet arra, hogy a világ elsősorban az Ukrajnával szomszédos országokba menekülőkre fókuszál, pedig a háború által érintett rászoruló emberek többsége Ukrajnán belül van. 

Folyik ki a pénz az orosz milliárdosok zsebéből

13:15 Jelentősen megcsappant a leggazdagabb orosz magánszemélyek vagyona a nyugati gazdasági szankciók hatására; Oroszország 21 leggazdagabb embere együttesen 84 milliárd dollárt veszített el 2022 első két hónapjában. A legnagyobb veszteségeket a Lukoil elnöke, Vagit Alekperov volt kénytelen elkönyvelni.

Peszkov: Ukrajna uniós csatlakozási kérelmét külön kezeljük

13:05 Ukrajna európai uniós tagsági kérelme nem veszélyezteti a stratégiai biztonságot és stabilitást – mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtótitkár kedden, amikor újságírók megkérdezték tőle, hogy Kijev pályázata nem ütközik-e a Kreml semleges státuszára vonatkozó követelésével. 

Az EU nem katonai-politikai tömb, és ez a téma egy másik területhez tartozik. Az ukrán alkotmány papíron rögzíti az ország EU-csatlakozási törekvését. Talán ezt a folyamatot külön kellene mérlegelni

– mondta Peszkov.

Az orosz elnök szóvivője kedden újra megerősítette Vlagyimir Putyin korábbi  nyilatkozatát, miszerint  Oroszország egészen addig folytatja "különleges katonai műveletét" Ukrajnában, amíg el nem éri korábban kitűzött céljait.

Török drónokkal lövik az orosz tankokat

12:55 Megfigyelők szerint Oroszország kazettás bombákat dobott le Északnyugat-Ukrajnában, és szakértők szerint vákuumbombákat is bevethetnek az ukránok ellen. Az ukránok közben bevetették a törököktől még három éve vásárolt harci drónokat – a hírek szerint az orosz radarok számára láthatatlan robotrepülők komoly veszteségeket okoznak az előrenyomuló páncélozott egységek között.

Kína szerint a Nyugat járhat rosszabbul a szankciókkal

12:45 A Hszi Csin-ping elnöknek is tanácsokat kínai kutatóintézet elemzése szerint Oroszország képes átvészelni a szankciókat, míg az Egyesült Államoknak és európai szövetségeseinek komoly károkat okoz majd Ukrajna támogatása.

Így védi a rubelt az orosz jegybank

12:10 Hétfőn a korábbi több mint duplájára, 20 százalékra emelte az alapkamatot a Rosszija Bank, kedden pedig repoárverést tartottak annak érdekében, hogy a rubel leértékelődését megállítsák. Úgy tűnik, ez sikerült is.

A moszkvai a héten ki sem nyitott, miután a jegybank meghosszabbította a részvény-kereskedés felfüggesztéséről szóló határozatát. A múlt hét végén már az orosz államcsődöt árazták a befektetők, utoljára az 1998-as rubelválság idején volt hasonló állapotban a moszkvai tőzsde. 

Az és az Egyesült Államo által bejelentett büntetőintézkedésekre adott orosz válasz várható hatásairól itt írtunk részletesen:

Mennyit érnek a nyugati szankciók elleni orosz intézkedések?

Az orosz jegybank próbált gyorsan cselekedni, hogy megvédje az ország 1500 milliárd dolláros gazdaságát a széles körű nyugati szankcióktól, amelyek veszélyeztetik a pénzügyi szektor működését. Szakértők szerint az olaj- és gázbevételek továbbra is mentőövet jelentenek.

 

Magyarországon már számos orosz média elnémult

12:00 A YouTube az ukrajnai invázió miatt blokkolta az orosz állami tulajdonú RT és Sputnik News médiához kapcsolódó csatornákat Európa-szerte. A Google Europe a döntést a Twitteren tette közzé. A VG figyelmes lett arra, hogy Magyarországon a Facebookon és az Instagramon sem érhetőek el az orosz állami média oldalai, azonban a szintén Oroszország állami irányítása alá tartozó In the NOW felület még működik.

A Vodafone sajtóosztályán a VG kérdésére elmondták: a Vodafone TV kínálatában már 2020. január 1. óta nem érhető el a Russia Today (RT).

Sosem volt még ilyen gyenge a forint

11:45 A hazai deviza történelmi mélypontra zuhant, kedd délelőtt az euróért 374,30 forintot kértek a bankközi piacon. Közben az OTP is tovább gyengül, a bankrészvény árfolyama 8,8 százalékkal 11 620 forintra esett vissza a keddi kereskedésben.

Szijjártó Péter: Magyarország is támogatja Ukrajna mihamarabbi uniós csatlakozását

11:15 A magyar külügyi és külgazdasági miniszter elmondta, hogy az EU nyolc tagállamának vezetői megfogalmazták azt a javaslatot, hogy Ukrajna gyorsított eljárásban csatlakozhasson az Európai Unióhoz. Magyarország támogatja ezt a kezdeményezést, sürgetjük a brüsszeli intézményeket, hogy vegyék napirenden a nyolc elnöknek ezt a  kérését – jelentette be Szijjártó.

MEKH: zavartalan Magyarország ellátása, az ukránoknak is jut gáz

11:10 A hazai lakosság gázellátása zavartalan , a hosszú távú orosz-magyar gázszerződés értelmében az orosz továbbra is érkezik Magyarországra Szerbia és Ausztria felől, a kiskundorozsmai és a mosonmagyaróvári határkeresztező pontokon át – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. Rendben működik az ukrán-magyar határkeresztező vezeték is, bár az a hazai ellátásban 2021. október elseje óta nem játszik jelentős szerepet. Az ukrán-magyar vezetéken keresztül elsősorban Ukrajnába érkezik a gáz.

Már több mint 90 000 ember menekült Ukrajnából Magyarországra

10:55 Főként nők és gyerekek érkeznek az ukrán-magyar határhoz, mintegy 90 ezren lépték be Ukrajna felől az országba csütörtök óta. Budapestre négyezer ember érkezett vonatokkal. A kormány a határ mentén felállított öt segítségpontot állított fel. A bajbajutottak itt szállást, ételt és italt kapnak.

A Híd Kárpátaljáért segélyprogramban már 65 millió forintnál is több adomány gyűlt össze, de továbbra is várják a felajánlásokat a 1357-es telefonszámon, ahol hívásonként, illetve sms-enként 500 forintot lehet felajánlani. Emellett a 11711711-22222222-es számlaszámon is várják a pénzadományokat.

A karitatív szervezetek saját adományvonalain is lehet adakozni.

A tengeren is bojkottálják az oroszokat

10:45 Oroszország gazdasági elszigetelésében fontos lépest tett a Maersk. Hétfőn belengette, kedden hivatalosan meg is lépte a dán tengeri fuvarozó az oroszországi tengeri konténerszállításainak átmeneti leállítását és az országon belüli fuvarokat is. A világ második legnagyobb tengeri árufuvarozója eleget tesz a nyugati szankcióknak és az ukrajnai invázió miatt oroszországi működését egyelőre bojkottálják, nem utolsósorban saját dolgozóik biztonsága érdekében.

A Maersk által bejelentett bojkott a gyakorlatban azt jelenti, hogy a társaség hajói nem kötnek ki a Szentpétervár és Kalinyingrád kikötőiben, a Fekete-tengeren elkerülik Novorosszijszkot, keleten pedig Vlagyivosztokot és Vosztocsnyit. Értelemszerűen fuvarokat sem vesznek fel Oroszországból.Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

 

Hollywood is bünteti az oroszokat az ukrán háború miatt

10:35 A nagy amerikai filmgyártó stúdiók felfüggesztik alkotásaik bemutatását az oroszországi mozikban az ukrajnai háború miatt. A Walt Disney, a Sony Pictures és a Warner Bros sem mutatja be új filmjeit az orosz mozikban – az utóbbi által forgalmazott legújabb Batman-filmnek a napokban lett volna az oroszországi premierje.

Az Ukrán Filmakadémia még a hétvégén intézett felhívást a nemzetközi filmes szakma felé, hogy bojkottálják az orosz filmipart. Az USA öt nagy filmstúdióját, valamint a Netflix streamingszolgáltatót tömörítő Motion Pictures Association (MPA) hétfőn közölte, hogy kiáll a nemzetközi közösség mellett, és elítéli Oroszország ukrajnai invázióját.

Washington további szankciókat és fegyvereket ígért

10:20 Antony Blinken újabb szankciókat helyezett kilátásba Oroszország ellen, Ukrajnának pedig további fegyverszállítmányokat ígért – közölte Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, miután telefonon tárgyalt amerikai kollégájával hétfő este.

Volodimir Zelenszkij eközben háborús bűncselekmények elkövetésével vádolta meg Oroszországot, és kijelentette, hogy ezért nemzetközi bíróság előtt kell felelnie. Az ukrán elnök felrótta Moszkvának, hogy aközben is folytatta az ukrán városok bombázását, amíg Ukrajna és Oroszország béketárgyalásokat folytatott az ukrán-fehérorosz határon.

Lukasenka: Fehéroroszország nem csatlakozik az Ukrajna elleni invázióhoz

10:10 Aljekszandr Lukasenka az fehérorosz állami médiának azt állította, hogy országa nem küld katonának Ukrajnába –  írja a BBC. A fehérorosz elnök, aki Vlagyimir Putyin közeli szövetségese, azt mondta, hogy 

a fehérorosz hadsereg nem vesz részt katonai akciókban, és soha nem is vett bennük részt.

„Ezt bárkinek be tudjuk bizonyítani. Ráadásul az orosz vezetés soha nem vetette fel a fegyveres konfliktusban való részvételünket. És a jövőben sem kívánunk részt venni ebben a különleges ukrajnai műveletben. Erre nincs szükség” – jelentette ki Lukasenka. Az Európai Unió és az Egyesült Államok is büntetőintézkedésekkel sújtotta Belaruszt az orosz-ukrán háborúban vállalt szerepéért. Moszkva felvonulási terepként Fehéroroszországot, és rakétatámadásokat indított Kijev ellen a szomszédos ország területéről.

Orbán Viktor a nagykövetekkel egyeztetett

10:00 A miniszterelnök kedden reggel Magyarország nagyköveteinek tartott előadást a következő időszakban előttük álló feladatokról a Külgazdasági és Külügyminisztérium misszióvezetői értekezletén – közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Havasi Bertalan elmondta: a kormányfő először Szijjártó Péter miniszterrel és a tárca államtitkáraival egyeztetett, majd a nagykövetek előtt az orosz-ukrán háború miatt kialakult válsághelyzetről beszélt. Orbán Viktor hangsúlyozta: 

most mindenkinek, így a magyar diplomáciai karnak is az a legfontosabb feladata, hogy megakadályozza Magyarország belesodródását a háborúba. 

Magyarország biztonsága az első – szögezte le a miniszterelnök Magyarország nagyköveteinek tartott előadásán. Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország részt vesz a béke megteremtését szolgáló közös európai erőfeszítésekben, de sem fegyvert, sem katonát nem küld Ukrajnába, mert azzal magyar emberek életét veszélyeztetné.Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ukrajna háborús kötvényeket bocsát ki

9:50 Az ukrán kormány bejelentette, hogy háborús kötvényeket bocsát ki, hogy ki tudja fizetni a harcoló katonáit. Az egyenként 1000 hrivnya névértékű kötvények hozamáról az aukción benyújtott ajánlatok függvényében döntenek.

Óvatosak az európai befektetők, tovább gyengül a forint

9:35 A tegnapi nagy esést követően emelkedéssel próbálkozott kedd reggel a magyar tőzsde, de nem volt igazi a lendület, fél órával nyitás után újra 2 százalék feletti mínuszban volt a BUX. A forint is tovább gyengült, az euróért 317,70 forintot is kértek a bankközi kereskedésben kedd reggel. A nyugat-európai tőzsdék iránykereséssel indítottak, egy százaléknál kisebb veszteségeket regisztráltak a kereskedés első órájában.

Az egekbe szöknek a szállítási díjak a légtérzár miatt

9:25 Az orosz légtér részleges lezárása súlyosan érinti az Európa és Ázsia közti cargó forgalmat, áremeléseket, csúszásokat előidézve. A globális légi teherforgalom 20 százaléka mostanáig Oroszország légterét érintve haladt, a kölcsönös légtérzár bevezetése Európa és Oroszország között most új, hosszabb és drágább útvonalakra terelheti ezt a forgalmat. A szankciók egyenes következménye, hogy az egekbe szöknek az amúgy is magas szállítási díjak.

Korlátozzák a pénzkivételt a Sberbank magyarországi fiókjainál

9:10 Ügyfelenként 7 millió forintban limitálja a magyarországi Sberbank által kifizethető betétek és más visszafizetendő források összegét az MNB március 2-től, egyelőre 30 napra, a hitelintézet biztonságos működésének fenntartása érdekében. Február 28-ától a jegybank felügyeleti biztost is kiküldött a hitelintézethez. A helyzet nincs hatással a magyarországi pénzügyi intézményrendszer egyéb tagjaira, amelyek stabilan, a megszokott rendben szolgálják ki ügyfeleiket.

A Sberbank ügyfele? Ne aggódjon, nem veszett el minden pénze!

Az Oroszország elleni gazdasági szankciók következményeképpen csődbe fog jutni az itthon 27 fiókot működtető magyar Sberbank tulajdonosa, a bécsi székhelyű Sberbank Europe.

 

Megfosztották fekete övétől Vlagyimir Putyint 

08:40 A Nemzetközi Taekwondo Szövetség hivatalos közleményben tudatta, hogy megfosztotta tiszteletbeli fekete övétől Vlagyimir Putyint, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát.

A szövetség szerint Moszkva lépése ellenkezik a sportág alapeszméjével, ami így hangzik:

a béke értékesebb, mint a diadal.

A szövetség vezetősége jelezte: a jövőben nem rendez hivatalos taekwondo-versenyeket Oroszországban, illetve Fehéroroszországban. Az orosz és fehérorosz versenyzők a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntésével összhangban a küzdősport-eseményeken sem használhatják országaik nevét, zászlaját és himnuszát.

Putyint korábban a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség is felfüggesztette a tiszteletbeli elnöki tisztségéből, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság pedig visszavonta a legmagasabb kitüntetését. Az orosz elnök a tiszteletbeli fekete övet még 2013-ban, egy dél-koreai látogatás alkalmával kapta a Nemzetközi Taekwondo Szövetségtől, amikor a taekwondo nagymesterévé avatták.

A nemzetközi sportdiplomácia már eddig is számos szankcióval sújtotta Oroszországot az Ukrajna ellen indított támadása miatt, de ez még csak a kezdet.

A BL-döntő és a Forma-1 csak a kezdet: újabb nagy sporteseményeket bukhat Oroszország

Már eldőlt, hogy Szentpétervár helyett Párizs ad otthont idén májusban a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, szeptemberben pedig a Forma-1-es Orosz Nagydíjat sem rendezik meg Szocsiban. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, várhatóan további nagy nemzetközi sportesemények lebonyolításától is le kell mondania Oroszországnak.

 

Oroszország kazettás bombákat használ Ukrajnában

08:15 Jogvédők felszólították Oroszországot, hogy hagyjon fel a kazettás bombák használatával, mondván, hogy az eszköz válogatás nélküli egy kórházba és iskolába is becsapódott. Az Amnesty International tájékoztatása szerint 

 bombatalálat ért pénteken egy óvodát Északkelet-Ukrajnában, ahol civileket szállásoltak el, a találatban három ember meghalt, köztük egy gyermek is. 

A jogvédők szerint az Ohtirka városában történt támadás háborús bűnténynek minősül. A Human Rights Watch pénteken közölte, hogy 

orosz bombatalálat érte a kelet-ukrajnai Vuhledar egyik kórházát is, ahol négy civil meghalt, tízen pedig megsebesültek, közülük hat egészségügyi dolgozó.

Több tucat ukrán katona halt meg tüzérségi tűzben

08:00 Összesen 70 ukrán katona halt meg, miután az orosz tüzérség megtámadott egy katonai támaszpontot Ohtirkában – közölte Dmitro Zsivickij, a térség vezetője. Zsivickij elmondta, sok orosz katona és civil is meghalt a vasárnapi harcokban Szumi régiójában. A legutóbbi eset azután történt, hogy több tucatnyian meghaltak és több százan megsebesültek a Harkov elleni rakétacsapások során.

Harkovot tömegesen lőtték rakétákkal

 – mondta Anton Herascsenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója.

Már 350 000-en menekültek Lengyelországba

7:50 Csaknem 350 ezer ukrán menekült érkezett a háború kezdete óta Lengyelországba – közölte Maciej Wasik, lengyel miniszterelnök-helyettes a Reuters.

A MasterCard és a Visa is blokkolja az orosz tranzakciókat

7:45 A Mastercard hétfőn késő este közölte, hogy Moszkva ukrajnai inváziója miatt letiltotta az Oroszországból indított tranzakciókat. A Visa is jelezte: lépéseket tesz a szankciók betartása érdekében, miután az Egyesült Államok és az Európai Unió szombaton bejelentették, hogy fellépnek az orosz központi bank ellen, és kizárják az ország néhány bankját a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből.

Ez várható a háború hatodik napján

7:30 Az orosz erők átcsoportosítása zajlik jelenleg Ukjranában, ezért az előző napokhoz képest viszonylagos nyugalom volt kedd reggel a frontokon – vélekednek az amerikai Institute for the Study of War elemzői, akik szerint az ukránok heves ellenállása váratlanul érte Moszkvát.

Kijev védelme megfelelő, az oroszok ott erősítésre várnak. A hírek szerint rengeteg katona indult meg az ukrán főváros ellen. Órákon belül megindíthatják az újabb támadást. Az orosz csapatok teljesen körbezárhatják a várost, de benyomulni csak óriási veszteségekkel tudnak az elemzők szerint.

A Harkov elleni ostromot fokozták az elmúlt két napban, a bombázásoknak több civil áldozata is van. Oroszországot azzal vádolják, hogy tiltott fegyvereket vetett be Harkovban.

Dél-Ukrajnában lelassult az orosz csapatok előrenyomulása. Ez is magyarázható az átcsoportosításokkal: Moszkva nagyobb erőket vonhatott Mariupol és akár Zaporizzsja köré egy mindent eldöntő támadáshoz – figyelmeztetnek az elemzők.

A következő három napban minden fronton heves harcok lehetnek 

– állítják az Institute for the Study of War elemzői.

Erősítést küldenek Kijevbe az oroszok

7:15 Az orosz hadsereg hétfő éjjel is folytatta az ukrán főváros ostromát. Közben – a műholdképek tanúsága szerint – egy több mint 60 kilométer hosszú orosz katonai járműoszlop tart Kijev felé. Becslések szerint órákon belül elérhetik az ukrán fővárost.

A műholdképeket készítő Maxar Technologies amerikai cég közölte, hogy egy 64 kilométer hosszú, meglehetősen elnyújtott orosz katonai konvoj halad Kijevhez észak felől. A Maxarnál ukrajnai támadásra készülő szárazföldi erőket és támadó helikoptereket is láttak műholdképeken Fehéroroszország déli részén.

A Maxar által készített műholdfelvételek tanúsága szerint egy 64 kilométer hosszú katonai konvoj tart Kijev felé. Elemzők szerint néhány órán belül elérhetik az ukrán fővárost.Fotó: Satellite image ©2022 Maxar Technologies / AFP

 

Macron üzent a francia hadseregnek

6:55 Az európaiak és szövetségeseik készek még a napokban újabb szankciókkal sújtani Oroszországot – jelentette be a francia elnöki hivatal, hozzátéve, hogy a büntetőintézkedések újabb bankokat és oligarchákat, vagy magát az orosz szuverén alapot is érinthetik. 

Van még tartalék, még nagy a mozgásterünk

– vélekedett a francia elnöki hivatal Emmanuel Macron, Joe Biden, Olaf Scholz, Mario Draghi, Boris Johnson, Justin Trudeau, Andrzej Duda, Kisida Fumio, Klaus Iohannis, valamint Ursula von der Leyen, Charles Michel és Jens Stoltenberg egyeztetését követően.

A francia elnök közben üzent a katonáinak is: a feladataik végrehajtása során fokozott óvatosságot, és az esetleges beavatkozásnál kellő visszafogottságot kért tőlük. 

Civileket bombáztak Harkivban

6:45 Legkevesebb 16 gyermek halt meg az Ukrajna ellen indított orosz offenzíva kezdete óta – állítják az ukrán hatóságok, hozzátéve, hogy a halottak száma hétfő éjjel, amikor az orosz csapatok folytatták az ukrán nagyvárosok bombázását, tovább emelkedhetett.

A háború ötödik napján Harkivot is bombatámadások érték. Az ukrán belügyminiszter szerint az ország második legnagyobb városa ellen indított támadásnak több tucatnyi halálos áldozata van, és több száz sebesültje.

Igor Tekerkov harkivi polgármester azt állítja: az orosz bombázás egy iskolát is a földdel tett egyenlővé. A város kormányzója, Oleg Szinegubov szerint az oroszok lakóházakra is lőnek – olyan harkivi épületekre, amelyek nem számítanak a kritikus infrastruktúrának, és ahol nem az ukrán hadseregnek nincsenek állásai.

Putyint háborús bűnökkel vádolják

6:25 A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság a lehető legrövidebb időn belül vizsgálatot indít Oroszország esetleges ukrajnai háborús bűncselekményei ügyében – közölte a testület főügyésze. Karim Khan azt írta közleményében: az ukrajnai helyzet hozzávetőleges áttekintése alapján arra a következtetésre jutott, hogy megalapozottan gyanítható: 

háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket is elkövettek Ukrajna orosz inváziója közben.

"Tekintve a konfliktus kiszélesedését az utóbbi napokban, az a szándékom, hogy a vizsgálatba folyamatosan bevonok minden, a hivatalom hatáskörébe tartozó újabb, bármely fél által bárhol az ország területén elkövetett, gyanítható bűncselekményt" – írta közleményében. A főügyész magyarázata szerint Ukrajna nem részese az ICC-t megalapító római egyezménynek, de elfogadta a bíróság joghatóságát a területén elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekménynek ügyében.

Oroszország nem ismeri el a bíróságot, és a főügyésznek bírósági jóváhagyást kell kapnia ahhoz, hogy elindíthassa a nyomozást.

Itt írtunk részletesen arról, milyen bombákkal lövik az oroszok az ukrajnai városokat:

Egyre durvább fegyvereket vetnek be az oroszok

A kezdeti veszteségek után az oroszok a polgári lakosságot is pusztító terrorfegyverek alkalmazása mellett döntöttek.

 

Rengeteg menekült telepedhet le Nagy-Britanniában

6:20 A brit belügyminiszter szerint százezer ukrán állampolgár telepedhet le Nagy-Britanniában családegyesítés révén. Priti Patel közölte: a londoni kormány lehetőséget nyújt a brit állampolgárok Ukrajnában élő rokonainak, hogy a beutazáshoz szükséges vízumkérvényüket az ukrajnai Lembergben kialakított ideiglenes elfogadóhelyen, illetve a Magyarországon, Lengyelországban, Moldovában és Romániában adják be.

 

Az orosz-ukrán háború ötödik, hétfői napján történtek összefoglalóját itt olvashatja: